Miód wielokwiatowy z pełni lata

Charakteryzuje się znacznym zróżnicowaniem barwy od jasnożółtej
do ciemnoherbacianej. Zapach intensywny zbliżony do zapachu nektarów z których powstał. Smak zróżnicowany w zależności od bazy nektarowej. Miody wielokwiatowe pełni lata posiadają najwyższą kwasowość i aktywność enzymów.
Baza nektarowa miodu:
• Kwity lipy
• Nawłoć
• Chwasty polne – w tym bławat
• Okresowo spadź liściasta
• Kwiaty występujące w podszycie leśnym
Zastosowanie spożywcze:
• Do wypieków
• Jako słodzik do napojów
• Do wyrobu własnej roboty miodów pitnych
Walory lecznicze:
• chorobach alergicznych dróg oddechowych (astma)
• zmęczenie
• zapalenie gardła,
• leczeniu chorób serca
• regulacji ciśnienia oraz alergii
Proponowana kuracja miodowa:
• Patrz kuracja miodowa przy pomocy miodu wielokwiatowego wiosennego

Miód wielokwiatowy wiosenny

Miód w stanie płynnym posiada barwę jasną, a po skrystalizowaniu jasnokremową lub słomkową. W smaku łagodny o przyjemnym kwiatowym zapachu. Miody wiosenne krystalizują z umiarkowaną szybkości zwykle w ciągu 3 – 6 tygodni. Produkt może zawierać śladowe ilości pyłku, propolisu lub wosku, które mogą być widoczne na powierzchni. Miód wielokwiatowy pozyskiwany z pożytków wiosennych, z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych (fruktozy i glukozy), wykorzystywany jest jako środek zarówno leczniczy jak i zapobiegawczy.
Baza nektarowa miodu:
● Sady – wiśnie, jabłonie, grusze
● Mniszek lekarski
● Rzepak
Zastosowanie spożywcze:
● Codzienne spożycie (do chleba)
● Wypiek ciast i pierników
● Woda z miodem
Walory lecznicze:
● Działanie wzmacniające organizm
● Stosowany przy chorobach alergicznych dróg oddechowych np. astma oskrzelowa atopowa
● Przeciwdziała katarowi siennemu (alergiczny nieżyt nosa)
● Wspomaga wątrobę w funkcji detoksykacyjnej.
● Stosowany w przebiegu chorób wątroby i woreczka żółciowego.
● Przy dużej zawartości nektaru z mniszka lekarskiego – choroby nerek, pęcherza i dróg moczowych, wspomagająco przy reumatyzmie, oraz niedokrwistości z niedoboru żelaza.
Proponowana kuracja miodowa:
● Miesiąc przed terminem pylenia roślin spożywać dwie łyżeczki miodu od dwóch do trzech razy w tygodniu.
● Do przegotowanej i ostudzonej wody dodać dwie łyżeczki miodu, a następnie wymieszać. Tak przygotowany napój pić rano przed śniadaniem.

Miód lipowy

Barwa bardzo jasna od prawie białej poprzez ciemniejszą aż do bursztynowej z zielonkawym odcieniem, zależnie od domieszki spadzi, która zwykle towarzyszy nektarowaniu lip i prawie zawsze występuje w tej odmianie miodu. Zapach miodu lipowego jest silny podobny do zapachu kwiatów lipy. Smak wyrazisty i zdecydowany. W temperaturze około 20oC krystalizuje w czasie od kilku tygodni do kilku miesięcy. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną (niszczy drobnoustroje występujące na błonach śluzowych dróg
oddechowych).

 

Baza miodu:
• Kwiaty lipy
• Spadź liściasta lub iglasta
Zastosowanie spożywcze:
• Do ciast i deserów
• Wszelkie napoje na baize miodu
• Do owoców (miód+owoce+musli+śmietana)
Walory lecznicze:
• Doskonały przeciw przeziębieniu i grypie
• Wykorzystywany przy schorzeniach górnych i dolnych dróg oddechowych
• Silnie działa na bakterie Gram-dodatnie (gronkowce, paciorkowce).
• Silnie działa na bakterie Gram-ujemne
• Silnie działa na grzyby drożdżoidalne
• Działanie napotne
• Działanie przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, przeciwkaszlowe i wykrztuśne.
• Polecany w chorobach serca i układu krążenia
• Nieznacznie obniża ciśnienie tętnicze krwi
• Działanie rozkurczowe, uspokajające i lekko nasenne
• Wyjątkowa duża skuteczność w leczeniu schorzeń ginekologicznych
Proponowana kuracja miodowa:
• W celu wzmocnienia efektu leczniczego, miód lipowy przyjmować po rozpuszczeniu w naparze z kwiatu lipy, owocu maliny oraz w połączeniu z sokiem z cytryny lub mlekiem.
• Sposób domowy – tłuste mleko zagotować i przestudzić. Następnie dodać miodu lipowego tak by było dobrze słodkie. Do tego wycisnąć kilka ząbków czosnku. Preparat jest super skuteczny i
równie niesmaczny.
• Na kaszel przyjmować napar z kwiatów malwy, zawierający w jednej szklance napoju dwie łyżki stołowe miodu lipowego (około 50g).

Miód wrzosowy

Jest najpóźniejszym z miodów pozyskiwanych w Polsce. W stanie płynnym miód wrzosowy ma zabarwienie ciemnobursztynowe z czerwonym odcieniem. Po skrystalizowaniu barwa żółtopomarańczowa lub brunatna. Konsystencja galaretowata (po tym najłatwiej poznasz miód wrzosowy). Charakteryzuje się silnym aromatem kwiatów wrzosu. Smak w jedyny w swoim rodzaju!
Baza nektarowa miodu:
• Kwiaty wrzosu
Zastosowanie spożywcze:
• Doskonały do herbaty
• Do przyprawiania mięs
Walory lecznicze:
• Wykorzystywany w przewlekłym zapaleniu migdałków podniebiennych, stanach zapalnych gardła oraz błony śluzowej jamy ustnej.
• Wysoka zawartość witamin zwłaszcza żelaza oraz witaminy B
• Ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. Duża zawartość enzymów i aminokwasów.

Pierzga w miodzie

Pierzga jest to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczołę miodną, zmieszany z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych pszczół, złożony w komórkach plastra pszczelego, poddany fermentacji mlekowej w warunkach beztlenowych w środowisku gniazda pszczelego. Powstaje w komórkach plastra pszczelego ze zmagazynowanego tam przez pszczoły pyłku kwiatowego. Zachodzące w komórkach procesy fermentacji mlekowej pyłku wywołanej przez pałeczki lactobacillus sprawiają, że w tej postaci staje się on łatwiej przyswajalny. W trakcie fermentacji białka pyłku ulegają rozpadowi do peptydów i aminokwasów. Wzrasta zawartość cukrów prostych, powstają także znaczne ilości kwasu mlekowego, dzięki któremu produkt zabezpieczony jest przed zepsuciem.
Pyłek podczas umieszczania go w komórkach plastra, dodatkowo wzbogacany jest przez pszczoły miodem oraz enzymami trawiennymi i kwasami organicznymi zawartymi w wydzielinie gruczołów ślinowych. Wartość pierzgi do celów spożywczych, profilaktycznych i leczniczych jest znacznie wyższa niż pyłku
ze względu na bogaty skład, proces konserwacji oraz łatwą przyswajalność.
Skład pierzgi:
Bardzo zbliżony do składu pyłku. Różnice widoczne są jedynie w ilości poszczególnych związków. I tak pierzga zawiera mniej białka o około 12%, tłuszczu o 66%. Wzrasta natomiast ilość cukrów o 60% i innych składników o około 23%. Ilość kwasu mlekowego wynosi około 3,1%.
Witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, E, D, K, H
Makroelementów: P, S, Cl, K, Ca, Na
Mikroelementów: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si
Właściwości oraz stany chorobowe:
Pierzga posiada właściwości odżywcze, antybakteryjne i odtruwające. Szczególnie polecana jest w leczeniu stanów chorobowych jelit, anemii, chorobie nadciśnieniowej, braku łaknienia, w stanach wyczerpania, zmęczenia, chorobach układu nerwowego. Bardzo dobre efekty daje stosowanie pierzgi przy schorzeniach wieku starczego, łuszczycy oraz zaburzeniach wzroku. Jest niezwykle skuteczna w walce z przerostem gruczołu krokowego. Systematyczne zażywanie zapobiega lub łagodzi skutki choroby. W mieszaninie z miodem wykazuje istotnie większą skuteczność ze względu na enzymatyczną aktywność miodu pszczelego.
Dawkowanie:
Systematycznie po dwie łyżeczki dziennie, rano na czczo i wieczorem przed kolacją. Preparat nie jest toksyczny nawet w przypadku przedawkowania. Przy przedawkowaniu może działać lekko rozwalniająco.

Propolis

tzw. kit pszczeli, czyli produkt, który pszczoły wytwarzają, by zabezpieczyć ul. Już od starożytności wykorzystywany przez człowieka w celach leczniczych.
Powyższy tekst został opracowany przez dr Jerzego Grala.

W naszej ofercie każdy znajdzie coś dla siebie. Pszczelarzom oferujemy matki pszczele oraz węzę, a dla wszystkich miłośników pszczelich produktów przygotowujemy miody, pierzgę i propolis. Poniżej znaleźć można informacje o naszych produktach.

Facebook

YouTube